camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlWinterdag en kou...

Om met minder problemen de winterdag door te komen volgen hier enkele tips. De tips zijn vooral gericht op vorst en sneeuw, want helaas komt het nog al te vaak voor dat deze factoren voor veel overlast zorgen.
Met een aantal voorzorgsmaatregels en paar handige tips kan iedereen blijven genieten van zijn/haar camper, zelfs als de temperatuur daalt onder het vriespunt. Uiteraard gaan we ervan uit dan zeker de kachel, boiler, accu, banden en motor in perfecte conditie verkeren.

Het toilet

Als de toilet een eigen waterreservoir heeft, dient erop gelet te worden dat het waterreservoir tijdens de winterperiode wel voldoende afgeschermd is tegen de kou van buiten af. Stel dat de wc aan de achterzijde van de camper zit en dat de kachel met ringverwarming niet de gehele dag aan staan (want dit kost tenslotte veel energie), dan zou het kunnen gebeuren dat het waterreservoir bevriest. Vloeistoffen voor in de wc kunnen al voorzien zijn van een antivriesmiddel (lees daarvoor de verpakking).

Watersysteem

Dit geldt ook voor de schoonwatertank en de leidingen. Hoewel deze meestal beter beschermd zijn tegen kou. Zo zit bij bepaalde nieuwe type campers een verwarmingselement ingebouwd die het complete watersysteem net boven 0░C houdt. Helaas is dit systeem bij de meeste campers niet ingebouwd, daarom volgen hieronder een aantal tips om bevriezing zo goed mogelijk te voorkomen.

Zorg er bij strenge vorst voor dat het in de camper niet te koud wordt. Wil je de kachel liever niet laten branden tijdens afwezigheid, stook dan de camper goed warm voordat de camper wordt verlaten. Dit is uiteraard maar een tijdelijke oplossing, die afhankelijk van de kou en wind, niet zolang stand houdt. Thermo-matten aan de binnenkant van de voorruit kan dit proces bijvoorbeeld weer vertragen.

Beschikt de camper ook over een ringverwarming, dan kan de warmte "overal" komen. Tevens zorgt de ringverwarming ervoor dat de waterleidingen op temperatuur blijven, omdat de verwarmingsbuizen "meestal" parallel door de camper lopen. Bovendien zit de boiler meestal achter de kachel gemonteerd. Is dit niet het geval zorg er dan voor dat de boiler in ieder geval niet onder het vriespunt kan komen. De meeste boilers zijn goed geïsoleerd, dus als de boiler 's-morgens nog heeft aangestaan dan blijft deze meestal nog uren warm. Maar dit is natuurlijk ook weer afhankelijk van de omstandigheden.

Vuilwatertank

Bij de afvaltank ligt het probleem anders. Deze zit meestal onder de camper gemonteerd waardoor deze snel kan bevriezen. Men kan dit voorkomen door een bepaalde hoeveelheid zout aan het afvalwater toe te voegen. Maar let op: dit kan nadelige invloed hebben op de tank, vooral als deze van aluminium is gemaakt. (Denk maar eens aan aluminium velgen op de auto tijdens de winterdag).
Veel beter is het om wat ruitensproeiervloeistof toe te voegen. Deze vloeistof is milieuvriendelijk en tast de vuilwatertank niet aan. Tenslotte kan op sommige campings ook het vuile water direct worden afgevoerd via een afvoerslang naar een daarvoor bedoelde put. Vooraf bij de camping informeren is altijd handig.

Vloerverwarming

In de handel bestaan speciale matten, genaamd: warmtetapijt (beschikbaar op 230 volt en 12 volt). Door het lage stroomverbruik zijn ze bij uitstek geschikt voor o.a. in de camper. Een aangename tapijttemperatuur van 33°C is gemakkelijk te halen. Warmtetapijt hoeft niet te worden geïnstalleerd, is onderhoudsvrij en zal in het zitgedeelte zeker voor een hoop extra comfort zorgen.

Vocht

De gaskachel zorgt in het begin dat hij aan staat voor extra vocht in de camper, vooral als de kachel iedere keer maar even aan is. Dit vocht slaat meestal tegen koude wanden en ramen aan, waardoor het weer kan gaan condenseren. Vooral bij de alkoofmodellen kan vocht zich links en rechts bovenin tegen de wanden vormen waardoor op den duur vochtige plekken kunnen ontstaan. Ventileren is ook in de winter echt nodig.

Schoorsteen

Voor winterkamperen moet de schoorsteen met een verlengstuk verhoogd worden, om te voorkomen dat deze onder de sneeuw verdwijnt. Schroef het verlengstuk pas bij aankomst erop, of bepaal de nieuwe hoogte van de camper.

Gasflessen

Let er op dat het gas in de gasflessen niet kan bevriezen, want butaan (wat in de zomer gebruikt wordt) bevriest. Gebruik daarom tijdens de wintermaanden uitsluitend propaan. Dit gas blijft tot - 38░C vloeibaar.

Blijft de kachel overdag doorbranden en wordt de boiler en het kooktoestel ook geregelmatig gebruikt, dan zijn de gasflessen meestal sneller leeg dan u denkt. De meeste winterkampeerders doen ongeveer 1 a 1,5 week met twee gasflessen (a 11 kg stuk). Zorg altijd voor 2 gasflessen, zodat ook 's-nachts gewisseld kan worden van gasfles. Het wisselen van gasflessen kan tegenwoordig trouwens geheel automatisch gaan m.b.v. de Duomatic (Truma).
In het woongedeelte van de camper wordt een extra bedienpaneel gemonteerd, waarmee controle kan worden uitgeoefend over het schakelen tussen de lege naar de volle gasfles. Blijft enkel nog over van tijd tot tijd de lege gasfles vervangen.

NOTE: I.v.m. veiligheid, de slang niet langer dan 1 meter en niet ouder dan 2 jaar. En de drukregelaar niet ouder dan 5 jaar.

Elektra

Voor de elektra-aansluiting moet een elektrakabel worden gebruikt die bij hevige kou toch soepel blijft. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat de elektrakabel de grond raakt, omdat deze tijdens het gebruik warm wordt en zichzelf in kan smelten. Maak de kabel daarom elke dag even los van de grond en veeg de sneeuw eraf. Neem je deze voorzorg niet, dan is de kans groot dat de kabel zodanig is ingevroren dat deze bij vertrek moet worden achtergelaten.

Extra uitrusting

Tenslotte is het aan te bevelen de volgende uitrusting mee te nemen op winterkamp:
  • Neem warme dekbedden of voldoende dekens mee.

  • Een kleine elektrische kachel.

  • Een f├Âhn, welke goede diensten bewijst als je te maken krijgt met het ontdooien van bevroren delen of leidingen.

  • Een zachte bezem met lange steel en een schep voor het sneeuwvrij maken van de camper en eventuele voortent.

  • Winterafdekkappen voor de koelkastroosters.

  • Spijkerharingen voor de bevroren ondergrond.

  • Antivries voor de ruiten en slot ontdooier.

  • Winterbanden en sneeuwkettingen.

Voor vragen omtrent een van bovenstaande onderwerpen, of met de camper naar de wintersport in het algemeen kan je altijd terecht op ons forum: www.campercafe.nl


zie ook winter:
- eisen skibox / imperiaal
- koken & stoken op LPG
- rijden in de winter
- sneeuwkettingen
- stallen van de camper
- winterbanden

zie ook water:
- watertank vullen

zie ook gas:
- koken & stoken op LPG
- lekkende gasfles
- RVS gasfles

laatste wijziging: september 2004PowerSTAT.nl - Real statistics