camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlVocht & Vochtmeting...

vochtmeterIn een camper zit veel hout verwerkt, dus is het beter om het vocht buiten de deur te houden. Er zijn heel wat plaatsen waar vocht naar binnen kan dringen. Hierbij valt te denken aan;
  • de koppeling tussen wanden en vloer,
  • de dakrail,
  • het fietsenrek,
  • de raamrubbers,
  • het dakluik,
  • allerlei dakdoorvoeren.
Sommige fabrikanten brengen de dakplaat 'overlappend' aan. Dat wil zeggen dat het dak als een hoed over de wanden valt, wat de kans op lekkage klein maakt. Voor afdichting wordt als het goed is een geschikte kit gebruikt. Na verloop van tijd kan die kitlaag echter uitdrogen, waardoor de afdichting in gevaar komt. Als gevolg van schokken en trillen tijdens het rijden, krijgt een kitlaag het zwaar te verduren. Bij kit die op het dak wordt gebruikt, speelt zonlicht een rol. Ook raam en deurrubbers worden bros en gaan barsten. Om zelf te controleren of de kitlaag nog goed afdicht, moeten bijvoorbeeld afdeklijsten worden gedemonteerd.

Het is belangrijk om goed op te letten. Een muffe lucht of schimmelvorming wijst op binnengedrongen vocht. Wanneer je op de binnenwand vochtkringen ziet ontstaan is het de hoogste tijd om actie te ondernemen. Voelt een wand zacht en zelfs sponsachtig, aan dan moeten er acute maatregelen worden genomen.

Vochtmeter

Een betrouwbare controlemethode is die met behulp van een vochtmeter. Veel dealers beschikken over zo'n apparaat. De meter wordt tegen de binnenwand van de camper gedrukt, waarna een waarde is af te lezen. Door de meter over de wand te schuiven is de plaats van een lekkage meestal op te sporen. De meter zegt overigens alleen iets over vochtconcentratie, niet over de al aangerichte schade. Daarvoor moet meestal eerst de beplating worden losgehaald.

Door regelmatig een controle met een vochtmeter te laten verrichten, kan waterlekkage in een vroeg stadium worden ontdekt.Vaak zijn de gevolgen dan minder rampzalig. Daarom zou een vochtmeting eigenlijk deel moeten uitmaken van elke onderhoudsbeurt. In de praktijk is dat echter nog niet het geval.

Bij aanschaf van een nieuwe camper is het verstandig om op de volgende zaken te letten;
  • vlekken en schimmels in kasten, bergruimten, rondom ramen, ramen en in hoeken,
  • gerepareerde delen in de camper,
  • Opnieuw geplakte binnenwanden en vloerdelen.
bovagBij de BOVAG-vakman kun je terecht voor een vochtmeting van kampeerauto, of van de kampeerauto die je wilt overnemen. Je ontvangt een rapport waarop de meetresultaten staan van 33 controlepunten. De kosten zijn ongeveer 20 euro en het kan veel ellende uitsparen!


Let op: Bij een volledige BOVAG onderhoudsbeurt wordt er slechts een beperkte vochtcontrole uitgevoerd.

gerelateerde link:
- Caisson VI-D3 vochtmeter (€ 150)


zie ook kooptips:
- aankooptips camper
- camper gestolen of niet
- camper iets voor ons?
- groei verkoop mei 2006
- inrichtingseisen
- modellen campers
- nettocatalogusprijs?
- tips bij keuze camper

zie ook techniek:
- aardlekschakelaar
- Bovag AMR
- revisie VW T2 motor
- waterverwarming

zie ook onderhoud:
-
- Check je Fiat Ducato Chassis
- Check online voertuiggegevens
- fabrieksgarantie
- kemdirect shampoo
- revisie VW T2 motor
- shampoo
- stallen van de camper
- vochtschade

laatste wijziging: mei 2004PowerSTAT.nl - Real statistics