camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlReisziekte...

Reisziekte of anders genoemd: wagenziekte (en ook zeeziekte), wordt veroorzaakt door onregelmatige, ritmisch schommelende bewegingen. Deze bewegingen prikkelen het evenwichtsorgaan doordat er tegenstrijdige informatie binnenkomt over de stand en beweging van het lichaam. Zelf beweeg je niet maar de omgeving wel, het is daarmee een samenspel tussen het zien en voelen (het gevoel dat je grond onder je voeten hebt).

Het begint met dufheid, gapen en een ongemakkelijk gevoel in de onderbuik, gevolgd door misselijkheid. Soms kan je wit wegtrekken en beginnen te zweten met een licht draaierig gevoel in het hoofd en de maag wordt zwaarder. In de meeste gevallen eindigt het met overgeven en een algeheel ziek/zwak gevoel.
Elke manier van reizen, te land, ter zee en in de lucht, kan de klachten veroorzaken.

Vooral bij kinderen tussen de twee en de tien jaar komt reisziekte voor. Dit komt omdat hun evenwichtsorgaan nog niet goed ontwikkeld is. Indien je kind last heeft van reisziekte, is de kans groot dat je kind er overheen groeit, maar het kan ook zijn dat hij ook later nog erg gevoelig zal blijven voor schommelende bewegingen.
Met name wanneer één -of beide ouders last hebben van reisziekte, of er komt migraine, eczeem en/of een allergie in de familie voor, dan is de kans groot dat je kind zeer gevoelig zal zijn voor reisziekte.

De kans op reisziekte verkleinen

Wanneer de klachten van reisziekte alleen optreden tijdens het reizen, is er geen directe reden naar de huisarts te stappen. Met eenvoudige voorzorgsmaatregelen is de kans op reisziekte aanzienlijk te verkleinen:
 • Nuttig een lichte maaltijd voor vertrek en zorg dat de maag onderweg ook gevuld blijft.
  Maak bijvoorkeur korte stops om regelmatig, licht te eten.
  Bijvoorbeeld droge koekjes en crackers, zoete appel, meloen en komkommer (geen vette of zure dingen).

 • Zorg voor voldoende drinken, vooral als het warm is en na het overgeven. (géén zure vruchtendrank en, frisdranken). Bij voorkeur regelmatig kleine slokjes water, zoet vruchtensap of waterijsjes.

 • Slapen / ogen dicht tijdens het reizen: tijdens het slapen komt er geen tegenstrijdige informatie de hersenen binnen (beweging zien en voelen maar niet bewegen). Door 's nachts te rijden zullen kinderen veel slapen.

 • Zorg voor frisse lucht: rook niet in de camper en voorkom vette/scherpe etensluchten, benzinedampen en parfum.

 • Bochtige wegen zo veel mogelijk vermijden, rustig optrekken en afremmen.

 • kijk door het raam naar voren

 • Niet met de rug in rijrichting zitten

 • bij gevoeligheid voor reisziekte: niet lezen en tekenen tijdens het rijden. Probeer de aandacht zoveel mogelijk te richten op dingen in de verte.

 • Zorg voor tijdverdrijf en ontspanning (bij kinderen b.v.: "ik zie, ik zie€."). Emoties als opwinding, stress, angst en paniek versterken de effecten van reisziekte.

 • zoek bij een bootreis het liefst de frisse lucht op, bij voorkeur midden op het achterdek

 • bij een vliegreis heeft een plaats bij de vleugels voorkeur

Medicijnen

Wanneer voorgaande voorzorgsmaatregelen niet voldoende blijken te zijn om reisziekte te voorkomen, is er nog een laatste middel€
(Overigens is reisziekte niet altijd helemaal 100% te voorkomen).

Bij de apotheek zijn meerdere medicijnen tegen reisziekte te verkrijgen. Bij al deze middelen geldt dat je ze nog voor de reis moet innemen. Op de bijsluiter staat duidelijk hoelang voor vertrek het middel moet worden ingenomen.
Laat je goed adviseren door de apotheker en vertel duidelijk voor wie het bedoeld is.

NOTE: Niet alleen mensen kunnen last krijgen van reisziekte, ook dieren zoals honden. Een van de eerste symptomen zijn, gapen, kwijlen en hijgen. De hond voelt zich duidelijk niet goed en is niet op zijn gemak. Door het geven van medicijnen kun je dat voor het grootste gedeelte oplossen. Er zijn ook homeopathische middelen te verkrijgen, vraag de dierenarts naar de mogelijkheden en adviezen.


zie ook onderweg:
-
-
-
-
- aantal zitplaatsen
- Antiekmarkt
- Beijing
- camperetiquette
- camperjargon
- CamperPech
- correcte zitpositie
- e-mail onderweg
- E10 vervangt Euro 95
- fietsen op de Veluwe
- handsfree bellen
- hunebedden
- mobisafe kluis
- Onderweg met de camper
- Oostenrijk
- regelgeving kinderzitjes
- rijden in de winter
- rookverbod Zweden
- routes door Rivierenland
- te zwaar beladen
- TomTom GO
- Veilig onderweg
- verkeersborden
- voordelig tanken in Spanje
- wandelen in Limburg
- wandelpaden NL
- wat is een camperplaats
- wat is GPS
- watertank vullen
- zitplaatsen kampeerauto

zie ook kinderen:
-
-
- kinderbed in alkoof 1
- kinderbed in alkoof 2
- kinderbed in Westfalia
- kinderzitjes
- kinderzitjes en rondzit
- regelgeving kinderzitjes
- schoolvakanties NL
- sunwatch
- Wandelen met kinderen
 

laatste wijziging: mei 2004PowerSTAT.nl - Real statistics