camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlDe camper en onweer...

De camper en onweer, dat wordt een lastig verhaal omdat je vanuit verschillende invalshoeken en situaties kan gaan redeneren. Over onweer en bliksem zijn boeken vol geschreven en ik placht me niet te meten met deze geleerde schrijvers. Ik hou me ook maar niet bezig met de statistische kans dat uw camper getroffen wordt gerelateerd aan het gemiddelde aantal inslagen per vierkante kilometer op jaarbasis.

Daarom laten we als eerste maar eens een paar algemeenheden uit de kast trekken. Voorkomen is beter dan genezen... als u met uw camper het hoogste punt in verre omtrek bent, boven op een kale berg of midden op de heide, benut dan het voordeel van uw camper; pak vóór dat de bui boven uw hoofd losbarst uw boeltje in en rij naar een dorpje of zo. Zorg in ieder geval dat u niet meer het hoogste punt bent. Een enkele boom is niet voldoende,een flink bos is al beter, veel bebouwing het mooiste. Of ga ergens lekker uit eten in een vast gebouw. Dan is de kans dat u getroffen wordt door de bliksem erg klein (evenals het winnen van de hoofdprijs in de loterij, maar dat gebeurd ook). Blijf in ieder geval zoveel mogelijk binnen, stap niet steeds in en uit de camper en ga zeker niet wandelen.

Ook al staat u met uw camper mooi omgeven door hogere objecten, berg dan alles wat los zit op of zet het goed vast. Bij onweer komen vaak ook harde windvlagen voor, dus het luifeltje en de parasol inklappen is geen overbodige bezigheid, evenmin als het loskoppelen van de eventuele netvoeding en CAI of platleggen van een satellietschotel. Doe dat wel vóór het onweer echt bij u is,dus zodra het begint te rommelen.

Biedt de camper dan geen bescherming? Een auto wel!

Klopt, maar een auto is volledig van staal, of heeft een kooi van staal, en de meeste campers zijn van (dun) aluminiumplaat, kunststof of een combinatie hiervan. Een aluminium opbouw zal zeker meer bescherming bieden bij blikseminslag; de bliksemstroom zal langs de buitenkant wegvloeien, binnenin bent u redelijk beschermd. Er kunnen echter wel gaatjes branden in de aluminium buitenkant, want de dunne aluminium beplating in combinatie met koppelstrippen en kit is niet echt een ideale geleider. Daarbij heeft u redelijk kans dat boordelektronica, vooral met een verbinding naar buiten zoals radio en tv, een betere geleider vormen dan de beplating en dus het loodje leggen. Misschien niet direct, het kan even duren.

Een kunststof opbouw zal weinig of geen bescherming bieden als de bliksem uw camper als doel gekozen heeft. Kunt u echt niet naar een andere omgeving met hogere objecten, ga dan in de bestuurderscabine zitten. De stalen constructie zal nog enige bescherming geven.

De dikte van de banden en het al of niet uitgedraaid zijn van de stabilisatiepootjes heeft weinig effect. De bliksemstraal heeft vele honderden tot duizenden meters door de lucht afgelegd en is dus ook niet echt onder de indruk van de banddikte.
Het contact van de pootjes met de aarde is erg klein, voor een goede aardverbinding moeten heel wat meters koperdraad diep de grond in voor het gewenste effect en dat is wat lastig, en onzinnig, om dat bij elke nieuwe plek te doen.

Kortom bij een naderende onweersbui: niet in paniek raken, gewoon even rond kijken,plan trekken en uitvoeren en lekker verder kamperen, want ook na deze bui komt weer zonneschijn.

Auteur Frans
Bliksum & Installatiedeskundige


zie ook elektra:
- 110 volt camper
- aardlekschakelaar
- het aansluitsnoer
- hoeveel vermogen
- keurmerk satellietbranche
- omvormer
- powermanagement
- stekkers binnen Europa
- televisie in de camper

zie ook camperplaats:
-
-
- camperplaats BoZ
- camperplaats in Westende
- camperplaats-tip 1
- camperplaatsen op laptop
- CampLink.eu
- de luifel
- het aansluitsnoer
- Reimerswaal
- stekkers binnen Europa
- wat is een camperplaats
- wielen op blokken
 

laatste wijziging: september 2004PowerSTAT.nl - Real statistics