camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlIs deze camper gestolen of niet?

Professionele autodieven maken het voor de consument steeds moeilijker te achterhalen of een camper gestolen is. Ook komt het steeds vaker voor dat kilometertellers worden teruggedraaid om een hogere prijs te kunnen vragen voor de camper. Let op, want als u particulier een camper koopt waarvan u weet of had kunnen weten dat het om een gestolen camper gaat, maakt u zich schuldig aan een vorm van heling. Als u bij de aankoop denkt: 'Dit is te mooi om waar te zijn', wees dan extra op uw hoede. Als u een camper heeft gekocht die achteraf van diefstal afkomstig blijkt te zijn, heeft u heel wat uit te leggen aan de politie.

Om het risico te verkleinen dat u een gestolen camper koopt van een particulier, kunt u gebruik maken van onderstaande checklist:
 1. Kunt u de verkoper identificeren? Let op als een mobiel telefoonnummer wordt gebruikt. De verkoper is dan mogelijk achteraf niet meer te achterhalen. Vraag bij twijfel de verkoper zich te legitimeren.
 2. Maak een afspraak bij de verkoper thuis, en overtuig uzelf dat het ook diens huis is. Maak geen afspraak bij u thuis of op een andere locatie. Bekijk de camper bij daglicht.
 3. Wees er zeker van dat de verkoper ook de eigenaar is van het voertuig. Vraag naar het kentekenbewijs en controleer of de gegevens kloppen met de camper en met die van de ten naamstelling. Gegevens deel 2 moet gelijk zijn aan gegevens legitimatie van de verkoper. Het kentekenbewijs moet compleet zijn (deel 1, 2 en overschrijvingsbewijs) en voorzien zijn van een watermerk. Controleer ook of het chassisnummer en identiteitsplaatje van de camper overeenkomt met de gegevens op het kentekenbewijs.
 4. Laat de eigenaar van de camper de bediening van de camper uitleggen. Hij zou er goed mee bekend moeten zijn.
 5. Controleer op diefstalschade aan bijvoorbeeld portiersloten, het contactslot, het ingeslagen chassisnummer en identiteitsplaatje.
 6. Controleer of er een graveringen van het kenteken in de ruiten aanwezig zijn, of sporen daarvan.
 7. Gestolen campers worden meestal niet met de originele sleutels, centrale portiervergrendelingen en/of afstandbediening geleverd. Controleer met de gekregen sleutel beide voorportieren en wees er zeker van dat de eventuele verkregen portiervergrendelingen en/of afstandbediening functioneert. Als de sleutels nieuw zijn of niet corresponderen met de staat van de sleutels die je met een dergelijke kilometerstand verwacht, is dat een indicatie dat er misschien iets fout zit.
 8. Vraag de verkoper om het oorspronkelijke aankoopbewijs en controleer het onderhoudsboekje met de kilometertellerstand. Vraag ook naar het APK keuringsrapport bij een camper ouder dan 3 jaar.
 9. Vraag altijd om de Nationale Auto Pas, waarmee u de juistheid van de kilometerstand kunt controleren. U kunt hiervoor terecht bij alle camperbedrijven die zijn aangesloten bij de BOVAG, bij ANWB keuringsstations en bij de overige deelnemers van de Stichting Nationale Auto Pas. Let op: de Nationale Auto Pas stelt als voorwaarde dat het voertuig aanwezig dient te zijn bij het bedrijf die de aanvraag verzorgt.
 10. Ga op het postkantoor eerst het voertuig op naam zetten voordat u betaalt. Als zich op het postkantoor problemen voordoen bij het op naam zetten, ga dan niet verder met de koop.

  Ten slotte:

 • wees zeker van uw zaak voordat u koopt. Als u twijfelt, loop dan weg;
 • laat u nooit onder druk zetten om snel te kopen;
 • betaal geen handgeld en zeker niet contant;
 • blijft u twijfelen dan kan de ANWB in uw opdracht een aankoopkeuring verrichten.zie ook kooptips:
- aankooptips camper
- camper iets voor ons?
- groei verkoop mei 2006
- inrichtingseisen
- modellen campers
- nettocatalogusprijs?
- tips bij keuze camper
- vocht en vochtmeting
  

Bron: Stichting Vermist Autoregister

laatste wijziging: september 2004PowerSTAT.nl - Real statistics