camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlDe luifel...

De luifel is altijd al een populair accessoire geweest. Dit komt omdat een luifel de leefruimte, bij zowel zonnig als bij regenachtig weer, vergroot. In bijna alle gevallen wordt de luifel daarom bij aanschaf van een nieuwe camper direct op de camper gemonteerd.

Algemene tips:

  • Plaats bij voorkeur de poten onder de luifel. Dit ontlast de ophanging van de luifel aan de camper.

  • Bedenk dat een luifel een "zwaar" accessoire is. Dit gewicht gaat uiteraard van het laadvermogen af.

  • Bij matig winderig weer kan de luifel nog prima blijven staan, mits gebruik wordt gemaakt van een spanband over de breedte van de luifel heen, verankerd met stevige haringen (zie onderstaande afbeelding).


  • Haal de luifel bij (langdurige) afwezigheid altijd in. Het weer kan in sommige landen zo omslaan.

  • Als de weersvoorspellingen voor de nacht ongunstig zijn, is preventief inhalen aan te bevelen.
  • Met behulp van een spanningsstang kan regenwater niet meer op het doek van de luifel blijven liggen. Een dergelijke stang kan zonder gaten te hoeven maken in bijna alle gevallen gemonteerd worden. Er zijn rechte uitvoeringen, maar ook gebogen stangen. Deze laatste zorgt voor een nog betere afstroming van het regenwater.

  • Sommige luifels zijn m.b.v. losse wanddelen om te bouwen naar een gesloten voortent. Dit kan een wat langer verblijf op een camping in het voor- en najaar mogelijk veraangenamen.

Vraag en antwoord

Het doek is aan een zijde opgerekt. Wat kan ik hier aan doen?
Als de luifel scheef oprolt kun je aan de kant die niet vergenoeg oprolt een stukje tape of tochtband op het doek plakken. Doe dit voor het oprollen op zo'n 20cm vanaf de buis waar het doek omheen rolt.

Hoe monteer ik een luifel?
Parkers zijn niet geschikt i.v.m. de grote krachtwerking. Een bout, moer met sluitring (revetring) is veel beter. Eventueel een carrosseriering gebruik. Deze sluitring heeft meer metaal rond het gat dan een standaard sluitring. Door beugels tevens met Sikaflex kit vast te lijmen heeft vocht geen kans om de opbouw te bereiken via de boutgaten en verstevigd het de constructie.

Waar precies monteer ik de luifel?
Controleer of de boorgaten zodanig aan de binnenkant uitkomen, dat het bereikbaar is met bijv. een steeksleutel. Bekijk of de deur nog prima open kan gaan (in de handleiding staat de openingshoek). En om bij nat weer lekker droog in te kunnen stappen. Wordt er gebruik gemaakt van pootsteunen op de camper zelf. Controleer vooraf of deze wel juist uitkomen.
Soms komen ze net ongelukkig uit op een serviceluik.

Mag ik altijd een luifel plaatsen, of wordt de camper dan te breed?
Als de afstand van buitenzijde reflector gedimd groot licht tot buitenzijde luifelbak groter is dan 40 cm, mag de luifel niet "permanent" worden gemonteerd. RDW en APK kunnen hiervan een probleem maken. Door de moeren te vervangen voor vleugelmoeren wordt de luifel als bagage gezien en mag het wel voor de Nederlandse wet.

Luifel- en voortentreiniger

Thetford Luifel- en Voortent Reiniger is een product om de luifel (en/of voortent) mee te reinigen en beschermen. De reiniger is bleekvrij en verwijdert onder andere schimmel, vogeluitwerpselen en vlekken van bladeren. Deze reiniger bevat een UV filter om kleuren te beschermen, heeft een frisse geur en is gegarandeerd veilig voor alle gangbare luifelmaterialen (acryl, vinyl, pvc, polyester). De reiniger wordt geleverd in een 500 ml sprayfles.

Accessories

Wat zijn de specifieke mogelijkheden op luifelgebied? Onderstaand gaan we met name in op de minder bekende zaken rondom de luifel. Er zijn veel merken, zoals
Omnistor en Fiamma. In dit deel beperken we ons tot enkel de fabrikant Fiamma. Andere fabrikanten kunnen mogelijk gelijksoortige opties leveren. De vakhandel kan daar meer uitleg over geven.

De bedieningsstang wordt standaard aan de rechterzijde geplaatst. Maar als je de bedieningsstang liever aan de linkerkant hebt zitten (voor bijv. meer bediengemak), kan de luifel op verzoek geleverd worden met de haak aan de linker kant.

Op de grote camper is het mogelijk twee luifels naast elkaar te installeren, verbonden middels een koppelbuis (zie afbeelding rechts). Door de nieuwe afdekking en steunbeugels is het mogelijk de twee luifels te verenigen, zodat het net één luifel lijkt. De breedte kan zodoende oplopen tot wel 12 meter. Dit moet toch wel voldoende zijn voor de meest lange campers.

Direct uit de fabriek en alleen voor de luifels F45i L, is op verzoek het
nieuwe doek Extra-Extra-Large (XXL) met maximum uitval van 2,80 m leverbaar. Dit verruimd het luifeloppervlakte aanzienlijk. Zeker als de zon niet heel hoog staat kunnen korte luifels soms net te weinig schaduw opleveren. Dit komt mede, omdat luifels op campers vrij hoog moeten worden gemonteerd. Overigens bieden de meeste grote kampeersportzaken wel spullen aan om een bestaande luifel aan de voorzijde te verlengen, maar dit is esthetisch gezien niet zo'n mooie oplossing.

Fiamma biedt als accessoire het onderdeel: Motor Kit 12V. Deze is naderhand nog installeerbaar op de luifel. En als de accu onverhoopt leeg mocht zijn, geen nood: de motorisering staat ook handmatig openen en sluiten toe. Middels een in- of opbouw bedienpaneel kan de luifel worden bediend.

gerelateerde links:
- www.fiamma.com
- www.omnistor.com
- www.thetford.com


zie ook accessoires:
-
- eisen skibox / imperiaal
- fietsen mee
- handsfree bellen
- sneeuwkettingen
- televisie in de camper
- wielen op blokken

zie ook camperplaats:
-
-
- camperplaats BoZ
- camperplaats in Westende
- camperplaats-tip 1
- camperplaatsen op laptop
- CampLink.eu
- de camper en onweer
- het aansluitsnoer
- Reimerswaal
- stekkers binnen Europa
- wat is een camperplaats
- wielen op blokken
 

laatste wijziging: september 2004PowerSTAT.nl - Real statistics