camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlEuropese ECE R44 03 norm...


Nieuwe regels kinderzitjes per 01-01-2006
Basisregel is dat alle kinderen kleiner dan 1,35 meter zowel voorin als achterin een goedgekeurd zitje of een goedgekeurde zittingverhoger moeten gebruiken.

Meer over deze regeling »

Kinderautostoeltjes kunnen door de fabrikanten bij diverse testinstituten zoals het TNO instituut te Delft worden aangeboden. TNO beoordeelt aan de hand van de testresultaten of een product goedgekeurd wordt volgens deze ECE R44/03 norm en beslist hiermee dus tevens of het product op de markt mag verschijnen.

Een kinderzitje dat is goedgekeurd volgens de Europese ECE R44/03 normen voldoet aan de wettelijke eisen die in Europa gelden voor kinderzitjes. Een goed gekeurd autostoeltje is het herkennen aan het (meestal oranje) keurmerk sticker.

A. Goedgekeurd volgens deze Europese norm.

B. Universal of Isofix

Universal

Op de sticker staat aangegeven of het een universeel kinderstoeltje is (niet automerk gebonden). Het past dan in de meeste auto's. In het handboek van iedere auto wordt door de fabrikant aangegeven of het zitje in de auto gebruikt kan worden.

Isofix = "specific vehicle"

Isofix is een relatief nieuw bevestigingssysteem voor kinderzitjes in de auto. Een systeem waarmee autostoeltjes in de auto bevestigd kunnen worden, zonder gebruik te maken van de autogordels.
Aan de achterkant van het stoeltje zitten twee uitsteeksels. In de auto zitten tussen de rugleuning en de zitting twee "ankers". De uitsteeksels klik je in de "ankers" en het stoeltje zit vast. Met één klik is het autostoeltje optimaal beveiligd.

Het Isofix systeem is nog steeds niet volledig uit ontwikkelt hetgeen gebeurt in samenwerking tussen autofabrikanten en kinderstoelfabrikanten. (Op dit moment moet o.a. worden bepaald waar een derde bevestigingspunt moet worden gemaakt, om rotatie te voorkomen.) Zolang hier geen definitieve beslissing over is genomen tussen alle partijen, kan er geen sprake zijn van een universeel Isofix systeem.

Dit brengt met zich mee dat de stoeltjes vooralsnog autogebonden zijn. In auto's/campers met Isofix bevestigingspunten passen maar een beperkt aantal modellen kinderzitjes. De zitjes mogen alleen gebruikt worden in het voertuig waarvoor het goedgekeurd is. Op het label van deze autozitjes staat in plaats van "universeel" de aanduiding "specific vehicle".

C. De gewichtsaanduiding. De minimalen en maximale grens van het gewicht van kinderen waarvoor het stoeltje geschikt is. (Gewicht is belangrijker dan leeftijd.) In dit geval is het stoeltje geschikt voor kinderen (baby's) van 0 kg tot 13 kg.

D. De omcirkelde letter -en cijfer combinatie geeft aan in welk land het stoeltje volgens het ECE reglement getest is. E2 staat bijvoorbeeld voor Frankrijk, E3 voor Italië en E4 staat voor Nederland.

E. De eerste twee cijfers (03) van deze cijfercode geven aan dat het zitje voldoet aan de nieuwste keuringseisen 03. (In het tweedehands circuit zijn ook nog zitjes te koop met de cijfercode 02. Deze zijn absoluut af te raden!)
Het getal 30 betekend dat het is gekeurd volgens Reglement 30.
1097 is het toegekende toelatingsnummer.

Op de plaats van "T.T.", staat het serienummer van het stoeltje.

Lees verder, Citaat uit de Nederlandse verkeerswet... »
« Terug naar de index

   

laatste wijziging: maart 2004PowerSTAT.nl - Real statistics