camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlSafety first!

Voor het veilig vervoeren van kinderen tot 12 jaar is een speciaal kinderzitje een must!
Het vervoeren op de achterbank in een kinderzitje, tegen de rijrichting in (tot 13 kilo) is de meest veilige methode.
Vervoer het kind nooit op de schoot. Het is echt onmogelijk om een kind dat op schoot zit vast te kunnen houden tijdens een botsing..

Als voorbeeld:

Een voertuig rijdt 50 km/uur. Één van de passagiers heeft een kind van 5 kg op schoot.
Wanneer de auto plotseling tot stilstand komt (door bv een botsing), zal het kind door de snelheid van de auto en de eigen massa (gewicht) van het kind, niet meer 5 kg wegen maar 100 kg!! Het gevolg is dat het kind met grof geweld naar voren schiet.

Airbag

Airbags zijn afgestemd op een (volwassen) inzittende die normaal op zijn stoel zit, met de rug tegen de rugleuning.

De airbags moeten worden beschouwd als een aanvulling op de autogordel als beveiligingsmiddel, dat bedoeld is om bij zware botsingen (met name frontale botsingen) bescherming te bieden tegen letsel aan gelaat en borst.
Bij een afwijkende zitpositie (ook wanneer je te ver naar voren zit) bestaat er de kans dat de airbag eerder tegen werkt dan dat hij bescherming biedt.

Doordat de airbag zich met een explosieve snelheid van zo'n 300 km/uur ontplooit, oefent hij grote krachten uit op alles wat hem tegenhoud. Wanneer de airbag deze grote kracht op de achterkant van het kinderzitje uitoefent, zal het zitje zodanig worden weggeduwd dat het kind bekneld kan raken.

Dus wanneer er een passagiersairbag aanwezig is, zet dan nooit het baby-/kinderzitje op de passagiersplaats. Met name kinderen onder de 9 jaar lopen gevaar indien ze bij een airbag zitten.

Bij het vervoeren van kinderen boven de 9 jaar wordt er aangeraden de stoel zo ver mogelijk naar achteren te zetten om de afstand tot de airbag zo groot mogelijk te maken. (Bij (jonge) kinderen is er immers al snel sprake is van een afwijkende zitpositie.)
Tevens brengt de grotere beweeglijkheid van kinderen het risico met zich mee, dat het op een kritiek moment niet met de rug tegen de rugleuning zit. Dit indien er geen gebruik wordt gemaakt van een (goed bevestigde) vijf-puntsgordel. Daarom, wellicht ten overvloede, het algemene advies hierover:
  • Zorg altijd dat kinderen correct beveiligd zijn met een speciaal beveiligingsmiddel, of als alternatief met de autogordel.

  • Bij voorkeur de kinderen op de achterbank vervoeren.

  • voor baby's in een achterwaarts geplaatst zitje is de voorzitplaats nagenoeg even veilig als de achterbank, uiteraard alleen indien er geen airbag zit.
Lees verder, Europese ECE R44 03 norm... »
« Terug naar de index

   

laatste wijziging: maart 2004PowerSTAT.nl - Real statistics