camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlWelk type kinderzitje?

Volgens de Nederlandse wetgeving is het gebruik van een kinderstoeltje verplicht voor kinderen tot 12 jaar. Met als uitzondering: Kinderen jonger dan 12 jaar, maar langer dan 1.50 meter, mogen zonder autozitje worden vervoerd. Het kind moet dan wel een autogordel dragen. Het uitgangspunt hierbij is dat het kind correct past in de gordels;
  • De benen kunnen buigen over de zitting, terwijl de billen tegen de rugleuning zitten.

  • De schoudergordel loopt niet in de nek, maar over het midden van het sleutelbeen en het centrum van de borst.

  • Wanneer de heupriem strak over de bovenbenen of de heup loopt.
    Dus niet over de buik.
Aan de hand van de ontwikkeling in de bouw van kinderen, zijn er diverse kinderzitjes te verkrijgen, deze zijn onderverdeeld in diverse gewichtsgroepen.

groep
0

0+

1

1/2/3

2/3
gewicht
  0 - 10 kg

  0 - 13 kg

  9 - 18 kg

  9 - 36 kg

15 - 36 kg
leeftijd
c.a. 0 - 9 mnd.

c.a. 0 - 15 mnd.

c.a. 9 mnd. - 4 jaar

c.a. 1 jaar - 10 jaar

c.a. 3 jaar - 12 jaar
type / soort
babyautostoeltje (wieg/maxicosi)

babyautostoeltje (maxicosi)

kinderautostoelje

kinderautostoelje

zittingverhoger / stoeltje

NOTE: Omdat het ene kind sneller groeit als het andere, geeft de leeftijdaanduiding, in de bovenstaande tabel, slechts een indicatieve waarde.

Het tegen de rijrichting in vervoeren van je kindje is de meest veilige manier. Met een kinderzitje uit de groep 0+, kan je kind langer (tot maximaal c.a. 15 maanden) achterstevoren worden vervoerd dan in een groep 0 kinderzitje (maximaal c.a. 9 maanden).

Geadviseerd wordt om pas over te stappen van een groep 0 of 0+ autostoeltje naar een groep 1, als het kind én meer dan 9 kg weegt én te groot is voor de 0 en 0+ groep kinderzitjes.

Een kind is te groot voor het autostoeltje als het aangegeven gewicht is overschreden of als de bovenkant van de oren boven de rugleuning uit komen. Het is niet erg als de beentjes over de rand heen steken of gebogen in het autostoeltje zitten.

Groep 2 en 3 zittingverhogers met rugleuning hebben het voordeel dat het schuine gedeelte van de gordel goed te positioneren is. Een ander voordeel is dat wanneer het kind in slaap valt, kan het zijn hoofdje tegen de zijsteun laten rusten.

Lees verder,De aanschaf van een kinderzitje »
Rondzit en toch een kinderzitje... »
« Terug naar de index

   

laatste wijziging: maart 2004PowerSTAT.nl - Real statistics