camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlFietsen mee op vakantie...

Eenmaal aangekomen op de plaats bestemming wordt de camper geparkeerd en kan de lokale verkenning beginnen. Dit kan uiteraard te voet, maar ook per fiets. Om per fiets de omgeving te verkennen kun je ter plekke fietsen huren, maar de meeste camperaars kiezen voor het meenemen van eigen fietsen.

Sommige campers hebben een inpandige garage (onder het 2 persoonsbed achterin de camper of door opklappen onderste deel van stappelbed) en andere campers hebben veelal de mogelijkheid een fietsenrek aan de achterzijde van de camper te plaatsen.

Bedenk vooraf dat een fietsdrager gemiddeld tussen de 5 en de 10 kg weegt en dat een fiets gemiddeld een gewicht heeft tussen de 10 en de 20 kg. Het meenemen van 2 kinderfietsen, 2 volwassen fietsen en de dragen kost dan al gauw zo'n 70 kg van het nuttig laadvermogen. Worden de fietsen weinig gebruikt tijdens een vakantie, dan kan in veel gevallen het schaarse laadvermogen beter worden besteedt. Voor wie nog steeds graag de fietsen meeneemt, volgen hier paar nuttige weetjes.

Om de fietsen niet hoog te hoeven tillen, zou gebruik kunnen worden gemaakt van een standaard fietsenrek (bijv. Twinny Load) op de trekhaak. Bedenk wel dat dit soort fietsdragers een stuk zwaarder zijn (15 a 20 kg) dan de speciale camper fietsdragers.
In Nederland en de meeste Europese landen is een dergelijke fietsdrager door de wet toegestaan. Let wel op het gewicht van drager plus fietsen, de maximale kogeldruk mag niet worden overschreden (zie typeplaatje van de trekhaak). De fietsen mogen niet meer dan 20 centimeter buiten de breedte van de camper uitsteken. Met de verplichte extra lichten en de kentekenplaathouder blijft een verkeersveilige zichtbaarheid gehandhaafd. Lees meer over wettelijke richtlijnen en afwijkende regels in landen zoals Hongarije, Italiƫ, Turkije en Zweden in de ANWB ledenwijzer 'Fiets en vrije tijd'.

Zit aan de achterzijde een serviceluik (bijv. van de toilet) is het handig dat de fietsen dit
niet blokkeren. Iedere keer de fietsen moeten weghalen om bijv. de toilet te kunnen
legen is niet ideaal.

Een goed alternatief zou een "fietslift" kunnen zijn. Hierbij kunnen de fietsen op een laag niveau worden geplaatst en daarna naar boven worden gehezen. Weliswaar met bijna 17 kg ook niet de lichtste, maar serviceluiken blijven wel goed bruikbaar. Eventueel opengaand achterraam kan wel weer worden beperkt. Dit model wordt gemaakt door
Fiamma onder de naam "Lift". De lift kan maximaal 60 kg aan gewicht dragen en is verkrijgbaar tot maximaal 4 fietsen.

Om de fietsen onderweg schoon te houden, is een beschermhoes zeer praktisch. Een plastic zeil kan natuurlijk ook, maar zal eerder gaan uitscheuren door de kracht van de wind. Een daarvoor gemaakte hoes is snel te plaatsen om de fietsen, omdat de sluiting middels een rits verloopt.

Belangrijk

Uistekende "lading" moet in veel landen voorzien worden van een vierkant bord (50 x 50 cm) met diagonale rood-witte strepen. Dit is zeker in de landen Italiƫ en Spanje verplicht.

Voor vragen omtrent fietsen mee, kan je altijd terecht op ons forum: www.campercafe.nl

gerelateerde links:
- Fiamma
- Twinny Load


zie ook accessoires:
-
- de luifel
- eisen skibox / imperiaal
- handsfree bellen
- sneeuwkettingen
- televisie in de camper
- wielen op blokken
  

laatste wijziging: september 2004PowerSTAT.nl - Real statistics