camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlHet aansluitsnoer...

Om in de camper de 230V-netspanning te kunnen gebruiken, is een aansluitsnoer nodig (tenzij er een 12 naar 230 Volt omvormer
aanwezig is). Het aansluitmateriaal moet voldoen aan de Europese norm CEE-17. Het aansluitpunt op de camping moet voldoen aan de normen in het desbetreffende land en dit wordt gecontroleerd door het elektriciteitsbedrijf dat op die camping de stroom levert. In principe moet de contactdoos van de camping ook de CEE-aansluiting hebben, maar vooral in het buitenland is het nog lang niet zover. In Nederland ziet de overheid erop toe dat de elektriciteitswet wordt nageleefd. Met betrekking tot de verkoop van elektrisch materiaal wordt door de Keuringsdienst van Waren gecontroleerd op het aspect veiligheid en worden onveilige producten uit de handel genomen (snoeren, haspels, stekkers enz.). Uit oogpunt van veiligheid moet een aansluitsnoer:
  • spatwaterdicht zijn

  • minimaal 20 m lang zijn

  • een neopreen kabelmantel hebben

  • aan beide uiteinden een CEE-aansluiting hebben
Om met de kabel te beginnen: deze moet een mantel hebben van neopreen. Dit is te herkennen aan de codes H07RNF, 07RN of RN. Staat er alleen RN op, dan moet u er extra op letten dat de kabel de juiste koperkern of ader heeft. Voor normaal gebruik wordt 3x1,5 mm2 voldoende geacht, maar wie veel elektrische apparatuur aan boord heeft, kan beter een dikkere kabel aanschaffen, bijvoorbeeld 3x2,5 mm2.
Sinds 2001 is er een vernieuwde neopreen kabel op de markt, genaamd QWPK. Deze kabel is veel sterker en veel minder gevoelig voor ultra-violet licht waardoor deze veel langer meegaat. Bovendien is deze kabel fel geel waardoor hij beter opvalt in het gras. Als nadeel kan de stugheid worden gezien.

CEE-aansluitingen

Aan het ene uiteinde van het snoer moet een CEE-stekker en aan het andere uiteinde een CEE-contrastekker zitten. De contrastekker moet op de contactdoos van de camper worden aangesloten. Op spatwaterdichte CEE-stekkers en contrastekkers is als herkenning een druppeltje in een driehoek aangebracht.

Haspels

Het gebruik van haspels is bijzonder populair. Een haspel moet tijdens gebruik helemaal zijn afgewikkeld. Ook al doet bijna niemand dat, voor een goede warmteafgifte is het beter dat het snoer uitgerold is zodat het overal met de lucht in aanraking komt. Volgens de wetgeving is een haspel een aansluitsnoer en moet het, voor gebruik als camper-aansluitsnoer, aan dezelfde voorwaarden voldoen. Dat betekent dus spatwaterdichte CEE-aansluitingen en een neopreen kabelmantel. Om een veilige aansluiting te maken tussen een haspel en camper contactdoos is nog een korte aansluitsnoer nodig. Ook dit aansluitsnoer moet weer aan alle voorwaarden voldoen.

Verloopsnoeren

Omdat op heel wat buitenlandse campings de elektriciteitspalen nog niet zijn voorzien van de CEE-contactdoos, is een verloopsnoer nodig. Een verloopsnoer moet voldoen aan de volgende veiligheidseisen: spatwaterdicht; maximaal 40 cm lang;
een neopreen kabelmantel; aan één uiteinde een CEE-contrastekker. Aan het andere uiteinde moet een stekker zitten die past op de contactdoos op de camping in het betreffende land. Kies bij voorkeur een dikke kabel, bijvoorbeeld 3x2,5 mm2.
Koop een geaarde stekker aan met een 'gat'. Dan kun je deze ook in Frankrijk gebruiken. In dit gat komt de Franse aardepen.

Tip: Probeer de aansluitsnoer aan beide zijden vast te maken, om een hoge trekontlasting te verkrijgen. Aan de camperzijde kan dat bijvoorbeeld de trekhaak zijn. Trek de knoop niet onnodig vast aan, want dan zal de kabel op de lange termijn beschadigen.


zie ook elektra:
- 110 volt camper
- aardlekschakelaar
- de camper en onweer
- hoeveel vermogen
- keurmerk satellietbranche
- omvormer
- powermanagement
- stekkers binnen Europa
- televisie in de camper

zie ook camperplaats:
-
-
- camperplaats BoZ
- camperplaats in Westende
- camperplaats-tip 1
- camperplaatsen op laptop
- CampLink.eu
- de camper en onweer
- de luifel
- Reimerswaal
- stekkers binnen Europa
- wat is een camperplaats
- wielen op blokken
 

laatste wijziging: oktober 2003PowerSTAT.nl - Real statistics