camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlDe aardlekschakelaar...

Voorwoord voor de technische puristen onder u: lees dit niet; het is (hopelijk) in begrijpelijke taal geschreven.

Voor de feitelijke uitleg van de aardlekschakelaar eerst een paar belangrijke eigenschappen van stroom:
 • Stroom is lui, het zoekt altijd de makkelijkste weg;

 • Stroom is erg honk-vast, het komt altijd terug op het punt van vertrek;

 • Mensen zijn best goede geleiders, ze kunnen er alleen erg slecht tegen, boven de 50mA gaat de boel kapot.
Nu we dit weten kunnen we beginnen; eerst met een normale situatie. Alle koperdraadjes, klemmetjes en apparaten zitten goed aan elkaar vast en hebben een goed plastik jasje (isolatie). De stroom loopt keurig via de aanvoerleiding naar het apparaat en door de afvoerleiding weer weg, dankzij de plastic jasjes kan de stroom de koperdraadjes en het apparaat niet zomaar verlaten.

In een aantal gevallen zit er geen plastic jasje om het apparaat, maar een metalen. Dan is aan het metaal een derde koperdraadje geschroefd, een soort overloopputje, de veiligheidsaarde.
Als de stroom in het apparaat kans ziet om naar het metaal te gaan valt het in het overloopputje. Ergens aan het begin van de stroom, bijvoorbeeld in de meterkast, zit het
aarddraadje aan de normale afvoerleiding. Als er maar genoeg stroom door het overloopputje
stroomt floept vanzelf de zekering er uit.

Zou dat aarddraadje er niet zijn dan zal de stroom, als het de kans ziet, een andere weg kiezen. Via de mens bijvoorbeeld. Uitermate vervelend en het kan dodelijk zijn.

Het bovenbeschreven apparaat kan van alles zijn, een oude boormachine, dat leuke lampenkapje van Ikea of (een stopcontact in) de camper. Ook een kunststof opbouw heeft een metalen chassis. Daarom is, als het goed is, altijd een aarddraad bij de ingangsstekker op uw camper aangesloten. Tot zover gaat alles redelijk goed, want natuurlijk zijn bij u alle verlengsnoeren onbeschadigd en is de elektrische installatie van uw camper op en top veilig. als er wat misgaat is er als extra de "veiligheidsaarde".
Nu komen we bij een teer punt; vertrouwt u voor 100% de elektrische installatie op uw favoriete pittoreske camping, of komen stroomstoringen daar ook wel eens voor?
En wat als er net niet genoeg stroom loopt om de zekering er uit te laten slaan? Dan kan er brand ontstaan!

En dan komen we nu aan bij de aardlekschakelaar

Als alles goed is gaat er dus even veel stroom door de aanvoerleiding als door de afvoerleiding; gaat er iets mis dan loopt er minder stroom door de afvoerleiding. En dat gaan we gebruiken in een aardlekschakelaar. Die controleert of die stromen even groot zijn. Is er meer verschil dan de specificaties dan schakelt de aardlekschakelaar uit.

De verschillen in specificaties zijn ingegeven door het verschillende gebruik. Bijna altijd is
er wel een heel klein verschil, afhankelijk van de aangesloten apparaten. Een wasmachine heeft bijvoorbeeld meer "lek" dan een schemerlamp.

Enkele standaard waarden:
 • 10mA: speciaal voor tijdelijke installaties, bijvoorbeeld op een camping.
  Ongeschikt voor wasmachines

 • 30mA: speciaal voor huisinstallaties, ook goed voor de camping.
  Ongeschikt voor wasmachines

 • 500mA: Alleen geschikt voor wasmachines en -drogers.
  Ongeschikt voor camping
Let er altijd op dat u een compleet gemonteerde aardlekschakelaar koopt, in een spatwaterdichte behuizing, of dat de losse aardlekschakelaar in een goed afgesloten verdeelkast in uw camper gebouwd wordt. Gebruik nooit een losse aardlekschakelaar in een los verlengsnoer, dan maakt u het gevaar alleen maar veel groter, in plaats van kleiner.

Auteur: Frans
Bliksum & Installatiedeskundige


zie ook techniek:
- Bovag AMR
- revisie VW T2 motor
- vocht en vochtmeting
- waterverwarming

zie ook elektra:
- 110 volt camper
- de camper en onweer
- het aansluitsnoer
- hoeveel vermogen
- keurmerk satellietbranche
- omvormer
- powermanagement
- stekkers binnen Europa
- televisie in de camper
 

laatste wijziging: augustus 2004PowerSTAT.nl - Real statistics